"WhatsApp nu va fi niciodată sigur" declară fondatorul aplicației Telegram
Pavel Durov, fondatorul aplicației de mesagerie numită Telegram, a afirmat public că aplicația WhatsApp ce este deținută Facebook nu va fi niciodată sigură.
Pavel Durov, fondatorul aplicației de mesagerie intitulată Telegram, a afirmat public că aplicația WhatsApp ce este deținută de Facebook nu va fi niciodată sigură. Acesta a confirmat acest lucru în urma ultimului exploit descoperit de hackeri ce le permiteau să instaleze spyware pe dispozitivele voastre prin intermediul unui simplu apel.
Durov se axează foarte mult pe intimitatea utilizatorilor, lucru ce a rezultat în banarea aplicației Telegram în propria lui țară (Rusia) după ce acesta a refuzat să predea cheile de criptare folosite în aplicație.
În acest caz, cei de la Telegram au confirmat că această cerere este imposibil de realizat deoarece cheile de criptare sunt stocate pe dispozitivele utilizatorilor.
Spre deosebire de Telegram, WhatsApp nu este o aplicație open source și nu permite cercetătorilor de cybersecurity să investigheze codul aplicație să se asigure că nu există cod malițios sau care fură date de la utilizatori.
WhatsApp a fost dezvoltat cu codul criptat astfel încât aceștia să fie siguri că nimeni nu le va citi codul sau le va putea studia infrastructura aplicației.
Durov a confirmat că de fiecare dată când WhatsApp rezolvă o vulnerabilitate critică în aplicația lor, o altă vulnerabilitate este descoperită. Toate vulnerabilitățile descoperite au comportament similar cu cele de backdoor-uri.
În 2012, când Durov dezvolta Telegram, WhatsApp transfera mesaje în clear-text, lucru ce le permitea celor din guvern, operatorilor de telefonie și administratorilor de rețea să acceseze conținutul mesajelor transmise.
După aceste incidente, WhatsApp a adăugat caracteristica mesajelor criptate, dar cheile pentru a descripta mesajele au fost predate diferitelor guverne pentru a intercepta conținutul mesajelor.
În 2016 WhatsApp a anunțat că au implementat criptarea "end-to-end" pentru a nu mai putea fi interceptat conținutul mesajele de către terți. Când au realizat această modificare, cei de la WhatsApp au pus presiune pe back-ul in cloud.
Dar, utilizatori nu au fost înștiințați de faptul că atunci când acest backup se urcă în cloud, conținutul mesajlor nu mai dispune de criptarea mai sus menționată.
Acesta a scris un articol întreg pe Telegraph unde compară WhatsApp cu aplicația Telegram.
În cei 10 ani de existență, WhatsApp a avut parte numai de vulnerabilități care leakuiau informații, iar Telegram, în cei 6 ani de existență nu a avut parte de vulnerabilități majore și nici nu au leakuit datele clienților către compani terțe.
Dacă considerați că Telegram este net superior, aceștia se bazează pe promovarea naturală, în timp ce cei de la Facebook au un departament de marketing imens. Telegram nu se bazează pe marketing ci pe intimitatea clienților, iar aceștia se bazează pe milioanele de clienți să promoveze produsul.
Fie că sunteți fani WhatsApp sau Telegram, vă aștept să vă împărtășiți experiențele pe pagina de Facebook.