Interviu Hackout.ro

Aceasta este o inițiativă civică, un proiect ce a apărut din dorința noastră de a ajuta și informa cetățenii români în legătură cu pericolele la care se expun pe internet.

Interviu Hackout.ro

Am stat de vorbă cu echipa de la Hackout.ro pentru a afla mai multe despre ei. Aceasta este o inițiativă civică, un proiect ce a apărut din dorința lor de a ajuta și informa cetățenii români în legătură cu pericolele la care se expun pe internet. Aceștia au pus la dispoziția utilizatorilor materiale informative despre: tipuri de atac și cum te poți feri de ele, good-practices, tipuri de viruși și cum îi poți recunoaște, ghiduri online cibernetice dar urmează multe altele.

Pe lăngă partea educativă/informativă pe care portalul o oferă, Hackout dispune și de statistică ce are în vedere atacurile din România, o hartă în timp real cu atacurile din România, unelte online care te pot ajuta să afli dacă conturile tale au fost sparte în trecut, cât și o unealtă unde vă puteți testa puterea parolelor.

Ultimul modul lansat este cel de Legal, o pagină în care utilizatorii pot afla despre legile din România care îi protejează pe internet și despre cum pot acționa legal dacă aceste legi sunt încălcate.

Pe lângă toate acestea, o bună parte din membrii Hackout.ro fac parte dintr-un startup, Zamolxis, de securitate cibernetică.

În prezent, sunt doar câțiva membri oficiali care se ocupă de mentenanță, infrastructură, securitate, răspuns la incidente, asistență tehnică și multe altele.

Pe lângă membri, aceștia au și voluntari, au deschis pe portal o pagină de call-for-volunteers unde oricine poate ajuta în funcție de skill-uri și de timp.

Ca skill-uri, Hackout dispune persoane ce au abilități de la design la developer, DevOps și multe altele.

Construim o echipă mare cu knowledge divers.

Membrii echipei au participat și participă în continuare la diferite evenimente/conferințe de Tech si Cyber, au participat la hackathons, au căștigat câteva dintre acestea tot cu proiecte civic-tech și au de gând să lanseze câteva proiecte similare cu Hackout în viitor. 

O mare parte din cunoștințele echipei sunt self-learned, fiecare învață lucruri diferite și au o legătură strânsă, prin intermediul căreia aceștia se reunesc și își explică celorlalți ce a învățat fiecare ca într-un final să testeze/implementeze cele propuse.

Conceptul ar fi numit Knowledge sharing prin intermediul ieșirilor.

Proiectul Hackout a luat naștere în primul rând din dorința de a ajuta oamenii, aceștia lucrând în domeniul Cybersecurity, văd zilnic atacuri, scam-uri și multe altele, și observând că prima problemă este educația și informarea precară pe care utilizatorii o posedă, aceștia au decis să încerce să rezolve această problemă.

Încercam să ajutăm si să îi facem pe utilizatori în primul rand să conștientizeze pericolele, să se informeze și să implementeze securitatea în tot ceea ce fac.

Motivația acestora se regăsește în mulțumirile pe care aceștia le primesc și se arată foarte plăcuți impresionați de inițiativa lor.

Uneori ne sună sau ne trimit mailuri prin care ne mulțumesc, deși pe o parte dintre ei nu i-au asistat/ajutat direct. Oamenii apreciază munca depusă și asta e cea mai mare recompensă care îi ambiționează să continue proiectul.

Atenția lor este concentrată pe îmbunătațirea securității în online, în primul rând pentru utilizatorii de rând, în a le spori atenția și a-i îndruma în lumea digitală, iar în al doilea rând pentru introducerea altor utilizatori care sunt mai experimentați, dar și pasionați de acest domeniu, în înțelegerea mai aprofundată a acestui domeniu care este tot mai prezent in viețile noastre.

Hackout.ro recomandă publicului să țină seamă de sfaturile oferite de ei, mai ales cele din ghidul digital. Au încercat să sintetizeze o parte din multa informație care este disponibilă despre cybersecurity și să ofere utilizatorilor în câteva pagini o informație cât mai corectă si concisă.

De asemenea, să nu uite că în cazul în care au fost victima unui atac cibernetic, a unui furt de date, sau au o problema ce implică securitatea lor în mediul online, să știe că îi pot contacta iar echipa noastra va încerca să le ofere asistență cât mai urgent, acesta fiind și motivul pentru care chatul noastru este disponibil în permanență.
Dacă doriți să aflați mai multe despre echipa Hackout.ro, vă aștept să vă împărtășiți părerile pe pagina de Facebook.