Interviu DefCamp
DefCamp este cea mai mare conferință de hacking și securitate cibernetică din România și din Europa Centrală și de Est.
DefCamp este cea mai mare conferință de hacking și securitate cibernetică din România și din Europa Centrală și de Est. A fost lansată în 2011 cu scopul de a aduce împreună, din online în offline, specialiști din securitatea cibernetică pentru a împărtași cunoștinte și pentru a crea un context în care să evoluăm împreună. La momentul respectiv, securitatea cibernetică era încă un subiect tabu și cei care voiau să se dezvolte în această direcție aveau posibilitatea de a participa la conferințe de securitate informatică doar cu un buget extrem de mare, călătorind în afara țării. Astfel, DefCamp a început ca o necesitate de a pune bazele comunității locale, care, pe atunci, era fragmentată în grupuri mici sau oameni care lucrau pe cont propriu.
Organizarea conferinței a început între câțiva prieteni pasionați de securitate IT care își doreau să aibă un mediu propice pentru a cunoaște alți oameni și pentru a face schimb de experiență.
Pe parcurs, aceștia și-au dat seama că au nevoie de mai multe resurse pentru a dezvolta DefCamp și pentru a construi o comunitate puternică în jurul ei.
Următorul pas a fost să crească echipa din spate, în special pentru zona de organizare, unde nu aveau neapărat experiență la acel moment. Astfel că, în prezent au colegi care se ocupă în special de zona tehnică și anume de crearea activităților din Hacking Village și colegi care se ocupă de partea de logistică - tot ce înseamna contractarea de furnizori și asigurarea că totul va funcționa conform programului. Dispun și de o zonă activă de comunicare, care este extrem de importantă, mai ales că în ultimii ani au încercat să țină cât mai aproape speakerii făcând interviuri cu ei și încercând să încurajeze comunitatea să învețe de la experții din industrie.
Securitatea cibernetică a fost și este mai mult decât un job.
Cum tehnologiile evoluează în fiecare zi, așa se dezvoltă și vulnerabilitățile si metodele de atac ale criminalilor cibernetici. Pentru DefCamp, o bună parte din lucrurile pe care le cunosc au fost învățate pe cont propriu și le-au dobândit pe parcursul multor ani de muncă.
Totul a început ca o curiozitate, dar s-a dezvoltat într-un "mindset" și mai apoi într-o carieră. Bineînteles că pe parcurs s-au conectat cu foarte mulți specialiști din străinatate pentru a înțelege mai bine, dar cel mai important a fost să lucreze mult pe cont propriu, să citească, să experimenteze și să înțeleagă trendurile și ce impact are evoluția digitală, ce riscuri aduce cu sine.
DefCamp ne depășește așteptările de la un an la altul.
În 2011 au început cu 60 de participanți din România iar în 2019, opt ani mai târziu, sunt așteptate peste 2000 de persoane din toată lumea. Este o muncă de echipă în spate și cu siguranta evoluția evenimentului este alimentată de pasiunea pe care aceștia o au pentru securitatea cibernetică.
În ceea ce privește motivația, feedback-ul tuturor celor implicați în eveniment reușește să îi determine să evolueze și să aducă noutăți de la un an la altul. De la partenerii pe care îi au până la participanți, speakeri și echipa, toți joacă un rol important în a asigura succesul conferinței.
DefCamp vizează reprezentanți cheie din companii care înțeleg riscurile și vor să angajeze experți sau să exploreze piața de cybersecurity regională, specialiști în securitate, developeri și studenți care vor să înțeleagă cum trebuiesc introduse mecanisme de îmbunătățire și verificare constantă a securității în procesul de dezvoltare a aplicațiilor și infrastructurilor.
Anul acesta, DefCamp promite un line-up impresionant. De fapt, aceștia vor avea pentru prima dată un speaker de doar 12 ani care ne va prezenta ce vulnerabilități a descoperit în sistemul de votare online din USA, un invitat cu mai mulți ani de experiență decât avem noi de viață și mulți alții care vin cu subiecte foarte atractive din industrie. Mai mult decât atât, îl vor avea pe scenă și pe fondatorul DEFCON China, coordonator al grupului DC010, care va prezenta vulnerabilități din dispozitive inteligente.
Unul dintre cele mai importante obiective pentru DefCamp este să creeze contextul potrivit pentru a învăța unii de la alții, pentru a aduce oamenii împreună și în offline. În edițiile de până acum, aceștia au observat cum, prin intermediul DefCamp, s-au format prietenii, colaborări, cum au luat naștere afaceri și startup-uri, cum specialiști și-au găsit joburi care să-i ajute să evolueze și cum lideri din companii au înțeles de ce e important să prioritizeze programele de cybersecurity în organizațiile lor.
Scopul DefCamp, este să continue în această direcție și să faciliteze colaborarea între specialiști din industrie și din afara ei și un schimb de experiență între experții în securitatea informației și liderii de business. În același timp, încurajează constant studenții și alte persoane interesate de domeniu să acumuleze cunoștințe și să vadă cum abilitățile lor pot fi aplicate și într-un rol în cybersecurity, indiferent că au un background tehnic sau nu.
Cât despre Hacking Village, aceasta este zona cea mai vizitată de la eveniment. În acest an o să dispună de peste 15 activități dintre cele mai diverse.
De la binecunoscutul Hack the Bank susținut de Kaspersky Lab și finala DCTF susținută de Orange România și Bit Sentinel până la concursuri de Car hacking și Lock-picking. Premiile acordate depășesc 20.000 euro și cu siguranță experiența acumulată va fi cu mult mai valoroasă!
Participanții se vor putea implica în activități si concursuri care acoperă o gamă largă de skill-uri, iar mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul conferintei.
Vă așteptăm în numar cât mai mare la conferință să cunoașteți experti din industrie, să faceți networking și, nu în ultimul rand, să vă implicați în competițiile din Hacking Village!
Așa cum ne-au obișnuit, o să descoperim multe surprize, multe premii și multe activități dintre cele mai atractive.
Dacă doriți să aflați mai multe despre echipa DefCamp, vă aștept să vă împărtășiți părerile pe pagina de Facebook.