FaceApp Pro, clonă FaceApp ce conține malware

Cercetătorii de la ESET au descoperit o versiunea modificată a celebrei aplicații FaceApp, intitulată FaceApp Pro.

FaceApp Pro, clonă FaceApp ce conține malware

Despre FaceApp și FaceApp Pro

Cercetătorii de la ESET au descoperit o versiunea modificată a celebrei aplicații FaceApp, intitulată FaceApp Pro. Aceasta profită de userii care o instalează pretinzând că dispune de funcționalități premium față de versiunea originală.

Pentru necunoscători, FaceApp este o aplicație ce îți permite modificarea chipului. Aceasta este disponibilă pe iOS și pe Android. Dezvoltatorul aplicației provine dintr-o companie rusească intitulată Wireless Lab, iar aplicația folosește o rețea neuronală pentru a genera în mod automat transformări extrem de realiste ale fețelor.

Despre vectorul de atac

Datorită popularității aplicației, scamerii au realizat o versiune modificată a aplicației pe care încearcă să o monetizeze prin intermediul unei versiuni ”pro”. Aceștia folosesc platforme online precum siteuri false și canale de Youtube pentru a distribui versiunea infectată a aplicației FaceApp.

Cei de la ESET au descoperit un site fals ce a fost dezvoltat de către scamerii ce promit că oferă versiunea ”pro” gratis.

De fapt, scamerii păcălesc userii să instaleze alte aplicații plătite, afișează ad-uri și chestionare dar și forțează userii să le fie afișate notificări ce conțin oferte false. Aceștia au observat că linkurile de pe site duc către un site popular de file-sharing, intitulat mediafire.com, unde scamerii hostează aplicația infectată.

Vectorul este răspândit și pe Youtube

Un scam similar descoperit de cercetătorii de la ESET, constă într-un clip ce promovează aplicația FaceApp Pro, dar linkurile disponibile pentru a descărca aplicația sunt link-uri scurtate, ce pot să păcălească userii pentru a instala malware pe dispozitivul în cauză.

Prin intermediul acestui link, victimele au accesat link-ul de peste 96,000 de ori.

Mitigare

Sfatul numărul 1 este să evitați să instalați aplicații ce nu provin din surse oficiale și să verificați de fiecare dată informațiile existente despre aplicație, dezvoltator, rating, review-uri, etc.

Dacă ați instalat aplicația FaceApp Pro și sunteți infectați, vă aștept să vă împărtășiți experiențele pe pagina de Facebook.